Kwestia prawidłowego wyposażenia kuchni wydaje się równie ważna, co banalna. Każdy mniej więcej wie, co powinno znajdować się w kuchni. Mimo to, w zależności od charakteru kuchni, istnieją odrębne sposoby efektywnego urządzania, jak tez odmienne są typy sprzętów, których się używa. Kuchnia domowa będzie całkiem inaczej wyposażona niż kuchnia w restauracji. Meble dla gastronomii znacząco różnią się od mebli używanych w domach, a wynika to między innymi stąd, że meble gastronomiczne mają być przede wszystkim solidne, trwałe i wydajne. To oznacza, że nie muszą pełnić żadnych funkcji estetycznych czy reprezentacyjnych. Meble dla gastronomii są zwykle wykonane ze stali, trwałe, mocne, nierdzewne, a ich kształty służą maksymalizacji użyteczności. Chociaż pełnią podobne funkcje co domowe meble kuchenne, to trudno sobie wyobrazić, że mogłyby się znaleźć w zwykłej, domowej kuchni. I vice versa - meble domowe nie mają żadnego zastosowania w dużej restauracji.